Titel: De kunde nog uträtta en del konstiga saker, de där gamla trollkonstnärerna….

Meddelare: Per Ersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hjeltanstorp

De kunde nog uträtta en del konstiga saker, de där gamla trollkonstnärerna, fast inte är jag den, som tror synnerligen starkt på sånt. Magnus Tunström och en del andra, som ville ha ord om sig att kunna trolla, var hos Mattus Bäckman. De var i fyllan och villan och tog till att skryta var och en över sin skicklighet i trolldom. Tunström höll före, att han var värst, vilket de andra betvivlade. Skulle han så visa prov. Nere i Yonkes hade de en killing, som nästan alltid låg på spishörnet i ladugården. Den skulle han ta död på medelst trollskott. Tog han så en gammal bössa, gick ut och laddade den på sitt trollkonstvis, och brände så av skottet åt alldeles motsatt håll mot vad killingen var, som han skulle skjuta. "Ni kan gå och se efter, huru det är med honom nu", mente han. Jag såg på, jag med, men brydde mig ej om att springa ner i Yonkes, men andra gick dit, och de kom igen och berättade att killingen låg stendöd på spishörnet.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga och kloka I.